Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Birnes, William J.:

The UFO Magazine UFO Encyclopedia

Pocket Books / Simon & Schuster, New York 2004. 364 sivua

Fil. tri William J. Birnes on aikaisemmin julkaissut yhdessä Philip Corson kanssa vuonna 1997 kirjan "The Day after Roswell", josta tuli New York Timesin bestselleri. Myöhemmin, vuonna 2000, hän julkaisi yhdessä Harold Burtin kanssa kirjan "Unsolved UFO Mysteries". Birnes osti myös amerikkalaisen lehden "UFO Magazine" ja ryhtyi sen kustantajaksi muutama vuosi sitten. Nyt julkaistu teos on mainostekstin mukaan "päivitetyin ja kattavin ufojen ja avaruusolentojen hakuteos, joka tänään on painossa".

Teos sisältää aakkosjärjestyksessä ufologian tärkeimmät hakusanat alkaen "A-12 Oxcart" -kokeilukoneesta ja loppuen "Felix Zigeliin". Heti alussa pistää silmään on se tosiasia, että tämän kirjan tekstiä on erittäin paljon pelkistetty, ilmeisesti täysin tahallisesti. Jostain henkilöstä voidaan todeta, että henkilö on tehnyt "sitä ja sitä", mutta ei anneta ollenkaan päivämääriä tai muita tarkempia tietoja. Jostain ufotapahtumasta todetaan vähän niin kuin ohimennen, että "sillä ja sillä paikkakunnalla" on sattunut sitä tai tätä, mutta ei kerrota lainkaan tarkempia yksityiskohtia. Tämä on toisin sanoen ufologian yleisteos ja siinä on paljon pinnallista tietoa, mutta jos on kiinnostunut ufologian tarkemmista yksityiskohdista, niin tässä kirjassa niitä ei paljoakaan ole.

Itse asiassa teoksen teksti ja tiedot ovat niin pelkistettyjä, että välillä jää miettimään, että mitä tässä nyt tarkoitetaan. Hyvänä esimerkkinä voidaan ottaa sana "APRO", jonka kohdalla viitataan hakusanaan "Aerial Phenomena Research Organization''iin". Kun sitä hakusanaa sitten katsoo, niin siinä lukee englanniksi "Monitored 'subversive' activities by the CIA in the 1950s", eli suomeksi suunnilleen "Valvoi (tai valvottiin) 'epäilyttävää' toimintaa CIA:n toimesta 1950-luvulla". Allekirjoittaneen mielestä tässä lauseessa ei ole päätä eikä häntää, jonka lisäksi se on loukkaavaa ja että ufologian eräs arvostetuimmista järjestöistä ohitetaan yhdellä (kummallisella) lauseella. Tällaisia esimerkkejä löytyy kirjasta runsaasti, eli tapauksista ja henkilöistä kerrotaan tavalla, joka ei ole "tavanmukainen".

Yksi kirjan hyviä puolia on sen runsas kuvitus ja siinä julkaistaan useita harvinaisia valokuvia. Jotkut valokuvat pistävät lukijan miettimään, kuten sivulla 132 oleva kuva suuresta kolmiomaisesta ilmapallosta, joka on kuvattu Hollomanin lentotukikohdassa vuonna 1965. Tekstin mukaan kuvassa näkyy ilmavoimien Vee-ilmapallo ja Project Mogulin ilmapallo todennäköisesti oli samanlainen.

Sanotaan nyt niin kuin asia on: En ole milloinkaan aikaisemmin missään nähnyt vastaavanlaista V-muotoista ilmapalloa enkä ole ikinä aikaisemmin kuullut, että tällaista tai samantapaista ilmapalloa olisi käytetty Project Mogul'issa. Kaikki aikaisemmin näkemäni selostukset ovat kertoneet, että Project Mogulissa käytettiin lukuisia tavallisia säähavaintopalloja, jotka oli niputettu yhteen. Joskus taas on näytetty (ja väitetty), että Skyhook-ilmapalloja olisi käytetty ja nämä taas näyttävät valtavalta sukalta.

Sopii miettiä mistä tällainen Vee-ilmapallo nyt on löytynyt ja mistä syystä tämä kirja väittää, että tällaisia käytettiin Project Mogulissa. Lisäksi olen tässä asiassa epäluuloinen. Kuva näyttää enemmän piirrokselta kuin valokuvalta. Tällaisia outoja väitteitä on tässä kirjassa useitakin.

Allekirjoittanut törmää tässä kirjassa myös toiseen kummallisuuteen. Sivulla 241 julkaistaan valokuva ufosta "jota Project Blue Book ei selittänyt pois petoksena tai luonnonilmiönä". Nyt sattuu vain niin hassusti, että allekirjoittanut vasta lyhyt aika sitten kertoi juuri tästä valokuvasta Sturrockin kirjan esittelyn yhteydessä. Se on juuri se valokuva, jota Costa Ricalainen maanmittauskone kuvasi vuonna 1971 ja joka kulkeutui ufologeille vasta 1985. Ja Blue Book taas lopetettiin vuonna 1969, kuten kaikki tiedämme. Joten tämä kuva ei ole ikinä voinut olla Blue Bookissa.

Periaatteessa tämä teos sopii hyvin aloittelijalle tai kiireiselle ufologille, joka nopeasti tahtoo tarkistaa jonkun asian. Tällöin pitää kuitenkin varautua siihen, että tämä kirja saattaa kertoa asioista tavanmukaisista tavoista poiketen. Kirjan eräänä erittäin hyvänä puolena on sen laaja hakemisto.

Björn Borg 17.3.2004


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |