|
Bragg, Desmond & Joslin, Paul:Science Meets the UFO EnigmaKroshka / Nova Science Publishers Inc., Hauppauge, New York 2000. 252 sivua Drake-yliopiston emeritusprofessorit: Ufot ovat olemassa eivätkä ne ole kotoisin meidän maailmastamme. Tämän kirjan alkuosassa on ensin lyhyt yleisselostus ufoilmiöstä, jonka jälkeen julkaistaan jopa 112 sivua eri ufokirjojen esittelyjä. Lukija ehtii jo ihmetellä, että onko koko kirja täynnä näitä esittelyjä, ennen kuin ymmärtää, että noista kirjoista on poimittu talteen tiettyjä ufohavaintoja, jotka muodostavat pohjan kirjassa tapahtuvalle havaintojen analyysille. Kolmannessa luvussa pohditaan mikä on tiede? Miten luonnehditaan tiedettä? Miten asioita mitataan ja tutkitaan tieteellisesti? Miten hypoteeseja ja teorioita testataan? Miten ufohavaintoja voidaan testata tieteellisesti? Kirjan tekijät luettelevat kirjallisuudesta löytyneet ufohavaintoihin liittyvät tekijät ja tekevät seuraavan listan: Valokuvat, tutkahavainnot, nopeus-kiihdytys-ohjattavuus, muodot-koot, elektromagneettiset vaikutukset, säteilyvaikutukset, optiset tekijät, valovoimakkuus, äänet, hajut, nosto- tai kelluntatekijät, fysiologiset vaikutukset, humanoideja sisään, ulos tai lähellä, sieppaustapaukset, laskeutumisjäljet, fyysiset todisteet, viljakuviot, vaikutukset eläimiin ja karjansilpomiset. Kirjan viidennessä luvussa esittellään kirjallisuudesta löydetyt parhaimmat tutkimukset, joissa on analysoitu edellä mainittuja tekijöitä. Tämän jälkeen tekijät tuovat esille kuusi hypoteesia (ja vastaavat nollahypoteesit), mistä ufoilmiössä on kysymys:
Jokaisen hypoteesin kohdalla kirjan tekijät tuovat esille ko. hypoteesin tunnetuimmat puolestapuhujat ja heidän perustelunsa mielipiteilleen. Hypoteesien testaamiseksi valitaan viisi kriteeriä:
Testattaviksi valitaan seitsemän ufohavaintoa ja niitä testataan nollahypoteesin avulla:
Nämä mainitut tapaukset täyttävät yllämainittuja kriteerejä seuraavalla tavalla:
Kirjan tekijät ovat sitä mieltä, että he ovat nyt osoittaneet, että ns. nollahypoteesia voidaan käyttää ufohavaintojen testaamiseen. Tämän jälkeen kirjassa kerrotaan eri tiedemiesten näkemyksiä ufoista ja mahdollisuus, että ne olisivat peräisin avaruudesta. Tekijät käyvät läpi fil. tri F. Winterbergin, astrofyysikko Alan C. Holtin, fil. tri Henry C. Montiethin, fil. tri J. Allen Hynekin, fil. tri William F. Hasselin, astrofyysikko Illobrand von Ludwigerin ja ydinfyysikko James McCampbellin näkemyksiä mitä ufot voisivat olla, miten ne toimivat ja mistä ne saattaisivat olla peräisin. Lopuksi seuraa avaruushypoteesin testaaminen. Valitaan ne todisteet, jotka puoltavat avaruushypoteesia ja jaetaan ne neljään ryhmään:
Nyt testataan avaruushypoteesia käyttäen aikaisemmin mainittuja kriteerejä lisättynä yhdellä kriteerillä, joka mittaa, viittaako havainto vahvasti avaruusolentoihin:
Tutkimuksen lopputulos: On mielenkiintoista havaita miten asiat, joita on tutkittu 1950-luvulla, mutta tuolloin ohitettu viranomaisten taholta, nyt joutuvat uudestaan syyniin nykyajan tiedemiesten toimesta. Tässä kirjassa on ainakin kaksi sellaista juttua: Ensimmäinen on Yhdysvaltojen atomienergiakomission tiedemiesten ns. "mineraalikerho", joista allekirjoittanutkin on kertonut hiukan Ruppeltin kirjan esittelyn yhteydessä. Nämä tiedemiehet havaitsivat, että heidän laitteensa (mm. Geigermittari) reagoi, kun ufo lensi yli. Valitettavasti nämä tiedemiehet vielä tänä päivänäkin ovat nimettömiä, mutta Ruppelt selostaa heidän tapausta perusteellisesti kirjassaan, ja Ruppeltia on aina pidetty luotettavana lähteenä. Toinen on 1950-luvun ns. Battelle tutkimus, josta on kerrottu mm. allekirjoittaneen kirjassa "Tosiasioita ufoilmiöstä". Tunnetussa Battellen tutkimuslaitoksessa tutkittiin 2199 uforaporttia, joista 970 luokitettiin "erinomaisiksi" tai "hyviksi" ja näistä taas tutkimusten jälkeen luokitettiin 259, eli 27%, "tuntemattomiksi". Siitä huolimatta, että Battelle luokitteli 27% tutkituista havainnoista tuntemattomiksi, niin Yhdysvaltojen ilmavoimat julisti mainitun tutkimukseen vedoten, ettei ufoilmiössä ole mitään perää. Tätä seikkaa on useat tiedemiehet myöhemmin voimakkaasti kritisoineet. Tässä kirjassa pölyt pyyhitään näistä vanhoista tutkimuksista ja ne käydään läpi nyt uudestaan nykytieteen silmin. Kirjassa ei mainita sanallakaan, keitä kirjailijat ovat, eikä allekirjoittanut tunnista heitä. Kirjaa lukiessaan syntyy kuitenkin varmuus siitä, että se on tiedemiesten kirjoittama ja uteliaisuus herää. Pienen selvittelyn jälkeen ilmenee, että molemmat kirjoittajat ovat Iowassa sijaitsevan Drake-yliopiston emeritusprofessoreita. Desmond Bragg on kasvatustieteiden emeritusprofessori ja Paul Joslin on tieteellisen kasvatustieteen emeritusprofessori. Kirjassaan tekijät tulevat siihen tulokseen, että ufot ovat todellisia ja Braggin mielestä ne tulevat avaruudesta. Joslin puolestaan arvelee, että ufot ovat "todiste uudesta empiirisestä ilmiöstä". Molemmat ovat yksimielisiä siitä, että ufot eivät ole "kotoisin meidän maailmastamme". Tämä kirja on taas osoitus siitä, miten ufotutkimus on levinnyt uusille aloille viime vuosien aikana. Kun esim.1960-luvulla jokainen ufokirjailija ja ufokirja oli tarkkaan tiedossa, niin nykyisin löytää uusi tutkijoita ja tutkimuksia monestakin paikasta. Esim. tämä kirja on julkaistu jo vuonna 2000, eikä siitä kuitenkaan ole edes mainintaa tavanmukaisilla kirjallisuuslistoilla, vaan kirja löytyi pelkästään sattumalta. Drake-yliopiston kotisivuilla Internetissa kerrotaan kyllä tekijöistä ja heidän kirjastaan, mutta eihän sitä osaa etsiä sieltä, jos ei tiedä asiasta. Björn Borg, 24.3.2004 |
|