Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Hall, Richard H.:

The UFO Evidence. Volume II. A Thirty Year-Report

Scarecrow Press Inc., Lanham, MD 2001. 680 sivua

"Tässä se on, se ufologian paras tietokirja. Tai ainakin yksi parhaimmista".

Ufologian varsin tunnettu, asiallinen ja maltillinen työrukkanen, Richard H. Hall kokosi aikoinaan teoksen 'The UFO Evidence', jonka ufojärjestö NICAP julkaisi vuonna 1964. Amerikkalainen kustantaja Barnes & Noble Books julkaisi uuden painoksen tästä teoksesta vuonna 1997, nyt lisänimellä "Volume 1". Nyt, 37 vuotta myöhemmin, saamme tutustua teoksen toiseen osaan, eli Volume II:een, jonka tällä kertaa on kustantanut ufologian mesenaatti, Las Vegasilainen kiinteistömiljonääri Robert Bigelow, ja julkaissut Scarecrow Press Inc. Aineiston kirjaan on toimittanut kolme eri ufojärjestöä, eli CUFOS, FUFOR ja MUFON.

Kyseessä on siis jättiprojekti, jonka läpiviemiseen on kulunut vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Tutustuttuani tähän teokseen on yksinkertaisesti todettava, että 'tässä se on', se ufologian paras asiallinen englanninkielinen tietolähde, joka on saatavana. Olen perillä siitä, että markkinoilla on muitakin hienoja teoksia, joissa on enemmän tekstiä ja ovat suurikokoisempia kuin tämä kirja, mutta mielestäni näissä kirjoissa on se ero, että kun muut hienot tietolähteet usein selostavat ufologiaa tietosanakirjan tapaan A:sta ö:hön, niin Hallin kirja selostaa itse ilmiötä eri näkökulmista katsottuna, miten se käyttäytyy ja mikä sille on tunnusomaista, eli tämä kirja pyrkii analysoimaan ilmiötä. On toki olemassa muitakin kirjoja, joissa ufoilmiötä on analysoitu perusteellisesti, kuten Paul R. Hill 'Unconventional Flying Objects. A Scientific Analysis' -kirjassa, mutta se taas ei puutu ollenkaan esim. sieppausilmiöön, yksinkertaisesti siitä syystä että kun Hillin kirjaa kirjoitettiin, niin sieppausilmiö oli vielä miltei tuntematon.

The UFO Evidence on jaettu useaan osaan, eli 'sektion'iin:

OSA 1 YLEISKATSAUS:
Kun Hallin ensimmäisessä kirjassa käsiteltiin vuosien 1947-1963 välistä jaksoa, niin nyt tässä toisessa kirjassa käsitellään jaksoa 1964-1993. Tässä osassa kysytään, ovatko uuden ajanjakson ufohavainnot vahvistaneet ensimmäisessä osassa selostettua käyttäytymiskaavaa? Vastaus on myönteinen. Toiseksi kysytään, raportoivatko kokeneet havaitsijat edelleen ufoja ja saadaan vastaukseksi myös 'kyllä'. Kolmanneksi kysytään, tehdäänkö edelleen ufohavaintoja myös muissa maissa (paitsi USA:ssa) ja saadaan myös vastaukseksi 'kyllä'. Neljänneksi kysytään, ovatko aktiivipalveluksessa olevat sotilaat edelleen raportoineet ufoja ja vastaukseksi saadaan 'kyllä'. Viidenneksi käydään läpi ufoista saatuja fyysisiä todisteita, tai teknisten laitteiden antamia näyttöjä. Kuudenneksi kysytään, että tehdäänkö edelleen ufohavaintoja 1990-luvulla ja saadaan vastaukseksi 'kyllä'. Seitsemänneksi käydään läpi niitä todisteita, joita on olemassa siitä, että ufot ovat älyllisessä ohjauksessa. Kahdeksanneksi tutkitaan, voidaanko ufoja selittää luonnonilmiöillä tai salaisten lentokoneiden avulla.

OSA 2 SOTILAIDEN HAVAINNOT:
Tässä osassa selostetaan eri maiden sotilaiden tekemiä havaintoja. Kerrotaan tapauksesta vuodelta 1952, jolloin kiekko seurasi B-36 pommittajaa kun se ylitti erään ilmavoimien tukikohdan, jolloin kiekko havaittiin sekä lentokoneesta että maasta. Lentokone teki ylimääräisen välilaskun lentokentälle ja havaitsijoiden kertomuksia verrattiin toisiinsa.

Kirja kertoo myös muista tapauksista:
- Vuonna 1957 ilmavoimien lentäjä havaitsi neljä laskeutunutta kiekkoa.
- Vuonna 1966 ufo lensi yli erään tukikohdan Vietnamissa, jolloin tukikohdan kaikki koneet pysähtyivät.
- Vuonna 1967 ufo havaittiin Minuteman-ohjustukikohdan yllä.
- Thaimaassa eräs eversti havaitsi lentokoneesta ufon vuonna 1969.
- Tunnettu ns. Coynen helikopteritapaus selostetaan kuudella sivulla.
- Bolivialainen ilmavoimien majuri näki ufon 1973.
- Vuonna 1975 ufo havaittiin espanjalaisen tukikohdan yllä.
- Lokakuussa ja marraskuussa 1975 useat Strategisten ilmavoimien tukikohdat olivat jatkuvassa hälytystilassa pohjoisessa, koska erittäin matalalla lentävät tunnistamattomat ilma-alukset olivat toistuvasti loukanneet tukikohtien ilmatilaa. Näitä tapauksia selostetaan kahdeksalla sivulla.
- Ns. Teheranin tapaus vuodelta 1976 selostetaan kahdella sivulla.
- Paitsi tapauksia Ranskasta, Italiasta, Portugalista ja Brasiliasta niin selostetaan myös ns. Bentwaters-tapaus kymmenellä sivulla sekä myös Belgian kolmiot.

OSA 3 LENTÄJIEN HAVAINNOT:
Tässä osassa luetellaan 90 lentäjän tekemää ufohavaintoa, joista tunnettu Valentichin tapaus esitellään kolmella sivulla ja tapaus, jossa japanilaisesta JAL-koneesta havaittu giganttinen ufo Alaskan yllä esitellään 4 sivulla.

OSA 4 TIEDEMIESTEN JA TEKNIKOIDEN HAVAINNOT:
Tässä osassa luetellaan 47 tiedemiehen tai teknikon havaintoa, mm. Argentiinan tukikohdassa Antarktiksella vuonna 1965 havaitsema ufo.

OSA 5 POLIISIEN HAVAINNOT:
Tässä osassa luetellaan 45 poliisin tekemää ufohavaintoa, joista tunnetuin on ns. Socorron tapaus.

OSA 6 ERI AMMATTIEN EDUSTAJIEN HAVAINNOT JA TAVALLISTEN KANSALAISTEN TEKEMÄT HAVAINNOT:
Tässä osassa luetellaan 50 eri ammatin edustajan tai tavallisten kansalaisten tekemiä havaintoja. Tässä on mukana mm. liikemiehen, autonkuljettajan, maanviljelijän, sihteerin, sairaanhoitajan, rauhantuomarin, farmaseutin, metsäpalovartijan, lakimiehen, johtajan, tehtaan esimiehen, lehtimiehen, turvallisuusvartijan, mainosmiehen, taiteilijan, työläisen, entisen gendarmin, karjatilallisen, tekstiilityöläisen, mekaanikon, puistonvartijan, sähkölaitoksen työtekijän, merimiehen ja konemiehen tekemät havainnot.

OSA 7 ERILAISTA TODISTUSAINEISTOA:
Tässä osassa käydään läpi seuraavia asioita:
- tutkahavainnot (39 tapausta)
- elektromagneettiset häiriöt (97 tapausta)
- ympäristöön vaikuttavat häiriöt, kuten
* fyysiset jäljet (48 tapausta)
* fysiologiset vaikutukset (50 tapausta)
* painovoimavaikutukset tai inertiavaikutukset (35 tapausta)
* eläinten reaktiot (42 tapausta)
- valokuvatapaukset (21 tapausta)

OSA 8 AALLOT:
Osassa 8 käydään läpi ns. "ufoaaltoja", eli tilanteita jolloin ufohavaintoja tehdään runsaasti. Tämän osan on kirjoittanut sieppausilmiön asiantuntijana tunnettu Indianan yliopiston fil. tri Thomas E. Bullard. Bullard jakaa "aallot" seuraaviin alalajeihin:

- Lyhytaikaiset, pienellä alueella esiintyvät aallot (mm. Exeter 1965, Piedmont 1973, Neuvostoliitto 1989, Belgia 1990).

- Pitkäaikaiset, pienellä alueella esiintyvät aallot (mm. Uintah Basin, Utah 1965-68, Ohio Valley 1966-68, Warminster, Englanti 1960-luku, Yakima, Wa 1975-76, Hessdalen 1981-82, Hudson Valley, NY 1982-1984).

- Lyhytaikaiset, laajalla alueella esiintyvät aallot (mm. 1947, 1952, 1957, 1973).

Bullard selostaa kirjassa myös tarkemmin vuosien 1965, 1966, 1967 ja 1973 aaltoja, espanjalaista aaltoa 1973-1974, North Carolinan miniaaltoa 1975 ja vuoden 1978 aaltoa.

OSA 9 UFOJEN RAKENNE, VALOT JA VÄRIT:
Ufojen yleisimmät mallit ovat:
- Vastakkaiset lautaset tai Saturnus-tyyppi (näistä annetaan kirjassa 25 esimerkkiä).
- Pienet kiekot (näistä annetaan 6 esimerkkiä).
- Muunlaiset muodot (kupumallinen, kartio, hyrrä). Kartionmallisista annetaan 11 esimerkkiä ja hyrrämallisista 9 esimerkkiä. Kolmio, delta tai bumerangin muotoisista ufoista annetaan 16 esimerkkiä.

Värit:
Ufojen väreistä todetaan, että päivänvalossa ufot näyttävät hopeisilta tai vaalean metallisilta ja joskus niiden ympärillä on sinivalkoinen hehku tai korona. Yöllä kun ufo havaitaan, niin se on valaiseva tai hehkuva ja sen värit kattavat koko spektrin. Lisäksi värit vaihtelevat ufon liikkuessa tai kiihdyttäessä.

Valot:
Ufoissa on säännöllisesti erivärisiä kirkkaita kulkuvaloja tai valonheittimiä. Näistä annetaan 41 esimerkkiä.

Ikkunat tai luukut:
Lukemattomat havaitsijat ovat kertoneet ufoissa olevista ikkunoista tai luukuista. Näistä annetaan 15 esimerkkiä.

Jalat tai laskeutumistelineet:
Usein kerrotaan, että ufossa oli jalat tai laskeutumistelineet. Näistä tapauksista annetaan 12 esimerkkiä.

Valosäteet:
Varsin usein raportoidaan ufosta tulevasta valosäteestä, joka suunnataan ihmiseen tai autoon tai johonkin muuhun. Joskus niitä käytetään etsintävalona, kun ufo tutkii alla olevaa maaperää, kuin etsien jotakin. Joskus näitä säteitä suunnataan ylöspäin taivaalle ikään kuin ne toimisivat kommunikointivälineenä (ylhäällä olevaan toiseen ufoon). Usein on kerrottu, että valosädettä käytetään ihmisen tai muun kuljettamiseen. Varsin usein on havaittu, että ufo reagoi voimakkaasti, kun niihin on suunnattu valonheitin. Usein on myös kerrottu, että valosäde voi toimia aseena. Usein havaitsijat myös puhuvat kiinteästä valosta, jota työnnetään vähitellen ulos ufosta tai vastaavasti vedetään sisään ufoon. Ufojen erilaisista valosäteistä annetaan 57 esimerkkiä. Lisäksi annetaan 39 esimerkkiä siitä, miten itse ufo on valaissut ympäristöään.

Vihjeitä käyttövoimasta:
Aivan kuten autot, niin myös ufoista tulee usein pakokaasuja tai savua, niistä kuuluu ääntä ja niissä havaitaan liikkuvia osia. Kirja antaa 37 esimerkkiä ufoista tulevasta pakokaasusta tai savusta.

Äänihavainnot:
Kirja antaa 61 esimerkkiä äänihavainnoista.

Ufon väri muuttuu:
Kirja antaa 14 esimerkkiä siitä, miten ufon väri on muuttunut sen kiihdyttäessä.

Painovoimavaikutukset/taivutettu valosäde:
Kirjassa annetaan 3 esimerkkiä siitä, kun auton valonheittimien valot tai taskulampun valosäde on taipunut ylöspäin tai sivulle. Yksi näistä esimerkeistä on Suomesta (Pudasjärvi 1980).

OSA 10 MITEN UFOT LIIKKUVAT SEKÄ NIIDEN LENTORADAT:
- Leijuvat ja syöksyvät tiehensä(20 esimerkkiä).
- Lentävät muodostelmassa (18 esimerkkiä).
- Satelliitteja (Pienempiä ufoja jotka lentävät suuremman ympärillä, tulevat ulos suuremmasta esineestä tai menevät sisään suurempaan esineeseen, 21 esimerkkiä).
- Ufot oskilloivat (kuin pyörivä kolikko juuri ennen kuin kolikko pysähtyy ja jää makaamaan tasaiselle pinnalle, putoava lehti-liike, aaltomainen liike. 32 esimerkkiä).
- Ufot pyörivät (19 esimerkkiä).
- Vaihtavat paikkaa silmänräpäyksessä. (Tällaisia esimerkkejä on runsaasti ja on edelleen epäselvää siirtyvätkö ufot paikasta toiseen niin nopeasti, ettei silmä sitä erota, vai dematerialisoiko ufo itseään ja materialisoi itsensä taas uudessa paikassa. 12 esimerkkiä).
- Kolibri-liike. (Lentävät suurella nopeudella ylös, alas, sivuille, syöksyvät sinne ja tänne. 36 esimerkkiä).
- Seuraavat maaston korkeuseroja (12 esimerkkiä).
- älykkäässä ohjauksessa. Havaitsijat kertovat että ufo on aivan selvästi ollut älyllisessä ohjauksessa. Lisäksi on ufo usein välittömästi väistänyt, kun on joutunut esim. auton valonheittimien valoon. (26 esimerkkiä).

OSA 11 UFOPROFIILI:
Tässä osassa julkaistaan erilaisia tilastollisia taulukoita ufoilmiöstä.

OSA 12 HUMANOIDIEN KOHTAAMISET:
Tässä osassa julkaistaan luettelo 107 eri tapauksesta, joissa on havaittu humanoideja. Tunnetuimmat niistä ovat Dewilde, Gomez, Hunnicut, Suttonin perhe, Villas Boas, Gill, Wilcox, Zamora ja Masse. Suomesta on mukana Imjärven tapaus.

OSA 13 SIEPPAUSILMIÖ:
Osassa 13 selostetaan sieppausilmiötä. Tästä osasta edellä mainittu fil. tri Bullard on kirjoittanut ensimmäisen osan, eli 59 sivua. Osa on liian pitkä toistettavaksi tässä yhteydessä, mutta voidaan mainita, että mukana ovat tunnetuimmat sieppaustapaukset, kuten Hillin pariskunta, Hickson & Parker, Walton, Boas, Andreassen, Schirmer, suomalaisen Aino Ivanoffin tapaus, Godfrey ja Salter. Lisäksi Walter N. Webb selostaa perusteellisesti jälleen Hillin pariskunnan tapausta (koska hän itse oli se tutkija, joka ensimmäiseksi tutki tapausta), jonka lisäksi Webb kirjoittaa Buff Ledge -tapauksesta. (Allekirjoittanut kirjoitti juuri jokin aika sitten esittelyn Webbin kirjasta, jossa ko. tapausta selostetaan).

OSA 14 ROSWELL:
Roswellista on kirjoitettu niin paljon eri kirjoissa, etten katso aiheelliseksi selostaa sitä tässä yhteydessä.

OSA 15 HISTORIAA:
Fil. tri Michael Swords selostaa ns. Condon-komitean työskentelyä, sekä kertoo, miten American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) perusti oman alakomitean ufotutkimuksia varten tri Kuettnerin johdolla. Tämä komitea yhtyi niihin, jotka olivat kritisoineet Condon-komitean raporttia ja totesi, että pitäisi tutustua raportin tutkimusselostuksiin, eikä vain Condonin kirjoittamaan yhteenvetoon.

OSA 16 YHTEENVETO JA LOPPUTULOS:
Tässä osassa pohditaan mikä vaikutus ufoilmiöllä on ollut yhteiskuntaan. Pohditaan sitä, salaileeko USA:n hallitus asioita vai ei ja miten media käsittelee ufoasioita. Fil. tri Barry Downing (joka itse omistaa lehmiä, ja on mm. kirjoittanut kirjan 'The Bible & Flying Saucers') vertailee ufoilmiötä tilanteeseen, jossa hänen lehmänsä odottavat, että eräs olento (=Downing) tulisi ja avasi portit, jotta lehmät pääsisivät uusille laitumille. Lehmillä ei kuitenkaan ole mitään tietoa siitä, että Downing asuu tietyn matkan päässä tai siitä mitä Downing muuten harrastaa. Lehmille Downing on vain "portin avaaja". Downingin ajatuksena on että ufojen miehistöt ovat karjanpaimenia, jotka välillä tulevat tarkastamaan miten heidän karjansa jaksaa ja joskus, tarvittaessa, puuttuvat asioihin. Lopuksi kysytään miten tiede voisi auttaa ufoilmiön selvittämisessä.

Toistan lopuksi sen minkä sanoin jo tämän esittelyn alussa: "Tässä se on, se ufologian paras tietokirja. Tai ainakin yksi parhaimmista".

Björn Borg, 3.6.2004


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |