Ufohavaintotietokanta
Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden Ufohavaintotietokantaa! Tietosuojaseloste
Ufohavainnon numero 91 tiedot (luokitus: 9LÄH9Y5)
Ufohavainnon kommenttiosioon
Havaintoa koskevat kuvat:
Kuva  Kuva  Kuva  Kuva  
Havaintoa koskevat videot:
Ei videotiedostoja
Havaintoa koskevat äänitiedostot:
Ei äänitiedostoja
Havaintoa koskeva muu lisämateriaali:
PDF-dokumentti: Pikku Olkkavaara
Havainnon yksityiskohdat
Havainnon kuvaus:
Rovaniemen sotilasvarikon tapaus 1971
Käytän tapahtuman henkilöstä nimimerkkiä ”Simo”, koska hän ei halua käytettävän omaan nimeään tapahtumaa käsiteltäessä. Simo on edelleen valtion (Puolustuslaitos) palveluksessa. Asiaa käsiteltäessä hän ilmoitti huolekseen, että ei halua joutua kuulusteltavaksi siitä mitä on tullut kertoneeksi.
Hän ei myöskään halua puhua tapahtumasta perheen kuullen, vaikka kertoikin vaimon tietävän tapauksesta.
Taustatietoa sille miten tämän raportin kirjoittaja sai tietoonsa alla selostetun tapahtuman.
Eräs sukulaiseni, joka tiesi kiinnostukseni ufoasioihin, kertoi tavanneensa samassa yhtiössä työskentelevän henkilön, jonka hän oli tavannut kahvitauolla. Kahvipöydässä jutut olivat menneet varusmiesaikoihn. Tämä henkilö oli kertonut ihmeellisestä tapahtumasta, joka oli sattunut hänen kämmppäkaverilleen varausmiespalvelun aikana Rovaniemellä 1974.
Sukulaiseni tajusi tapauksen erikoislaatuisuuden kuultuaan tapahtuman kulun ja päätti kertoa siitä minulle. Hän ei luonnollisestikkaan tiennyt tapahtumaan osallisena olleen varusmiehen nimeä, mutta koska tunsi henkilön, joka oli hänelle asiasta kertonut, hän lupasi selvittää henkilön nimen.
Nimi kuin myös puhelinnumero saatiinkin muutamassa päivässä selville.
Yllä kerrottu tapahtui 2006. Päätin lähestyä Simoa puhelimetse ja tehdä alustavan haastattelun tapauksen kulusta.
Simo oli hyvin varauksellinen soittoni suhteen ja ei juurikaan halunnut puhua tapahtumasta.
Hän myönsi kuitenkin tietoni tapauksesta oikeaksi. Itse asiassa Simo vaikutti pelokkaalta, kun aloin kysellä tuosta varusmieaikana sattuneesta tapauksesta. Pitkähkön vakuuttelun jälkeen Simo ymmärsi, että kysymyksessä on erikoisen tapauksen tietojen tallentaminen tuleville sukupolville ja asiaa tutkitaan Suomen Ufotutkijat ry:n toimesta. Vihdoin hän vahvisti minulle tapahtuman kulun ja kertoi siitä yhdenmukaisesti kuin olin kuullut sukulaiseltani.
Kuitenkin Simo oli pelokas ja kyseli moneen kertaan miksi tapauksesta ollaan kiinnostuneita jne.
Selvisi, että Simo onkin työssä samassa paikassa missä -74 sattunut ufo-kohtaaminen oli tapahtunut eli Rovaniemen Lennostossa. Tämä tietenkin osaltaan kertoo siitä miksi hän oli huolissaan tapahtuman esille kaivamisesta. Kun tapaus oli käyty läpi, pyysin mahdollisuutta soittaa hänelle vielä uudelleen mahdollisista lisäselvityksistä, Hän antoi siihen luvan.
Päätin edetä varovasti. Soitin Simolle uudelleen muutaman viikon kuluttua 2006.
Simo oli edelleen erittäin varautunut ja ei ollut kovinkaan halukas puhumaan tapahtuneesta. Käytännössä aloin jälleen melkein nollasta tapauksen käsittelyn. Pitkäkön keskustelun jälkeen Simo rauhoittui ja pääsimme käymään tapausta läpi uudelleen. Pyrin saamaan myös luvan tulla tapaamaan Simoa paikan päälle Rovaniemelle, mutta siihen hän ei suostunut.
Kokemus oli ollut Simolle kaikesta päätellen erittäin rankka. Hän mm. kertoi silloin, että tapaus on yhä edelleen päivittäin mielessä. Päätin, että odotan Simon eläkkeelle pääsyä, jos se auttaisi asiaa. Käsitykseni mukaan eläkeaika ei ollut enää kovin kaukana.
Päätin jälleen lähestyä Simoa huhtikuussa 2009. Jätin ensimmäisellä asoittokerralla viestin Simon vastaajaan, mutta vastausta siihen en saanut. Soitin viikon kuluttua uudelleen, jolloin sain Simon puhelimeen. Hän oli silloin autossa ja oli haluton puhumaan asiasta sillä hetkellä. (Jälkeeenpäin ymmärsin, että silloin mukana oli muuta perhettä ja Simo ei halunnut puhua asiasta perheen kuullen).
Lähestyin Simoa uudelleen muutaman päivän kuluttua ja pyrin sopimaan henkilökohtaisen tapaamisen Rovaniemellä. Samalla selvisi myös se, että Simo on edelleen työelämässä samassa valtion toimessa kuin aiemminkin.
Kävimme kuitenkin jälleen tapauksen pikaisesti läpi, vaikka Simo oli hyvin haluton puhumaan asiasta tälläkin kertaa.
Kysyin myös sitä onko häntä kielletty puhumasta asiasta. Simon mukaan ei suoranaisesti kielletty, mutta oli annettu ymmärtää, että olisi parempi, että asiasta ei puhuttutaisi, mutta mitään varsinaista vaitiolosopimusta ei oltu vaadittu . Sen sijaan oli kielletty puhumasta mitä armeijanssa tapahtui tai armeijaan littyvistä asioista tai mitä varastossa oli, jonka edessä tunnistamaton esine oli havaittu.
Simo ei ollut kuitenkaan halukas henkilökohtaiseen tapaamiseen tälläkään kertaa. Sain kuitenkin luvan palata asiaan puhelimetse.
Seuraavana päivänä sain kuitenkin tekstiviestin, jossa hän sanoi, että ei haluasi enää palata ”vanhoihin asioihin”. Ajattelin asian olevan loppuunkäsitellyn, mutta ufotutkijan on joskus osoitettava hienotunteisesti päättäväisyyttä ja päätin vielä kuitenkin soittaa Simolle kaiksesta huolimatta. Mielestäni ei ollut mitään menetettävää tässä vaiheessa.
Tein mahdollisimman hienotunteisen lähestymisen puhelimitse ja aikamme keskustetuamme ja kerrottuani asian tärkeydestä ja tulevile polville tapauksen yksityskohtien säilyttämisestä jne. sain kuin sainkin luvan palata vielä asiaan puhelitse, mutta ainostaan virka-aikana. Kävimme jälleen tapahtuman puhelimessa läpi.
Tällä kertaa Simo kertoi tapauksesta vapautuneemmin kuin muilla kerroilla. Kaikesta kuitenkin kävi selville tapaukseen liittyvä huomattava steressi.
Tapauksen kulku:
Simo oli varausmiespalveluksessa Rovaniemellä 1974. Tapaus sattui syksyllä tarkkaa ajankohtaa hän ei muista, mutta kysymys oli todennäköisemmin syyskuusta.
Simo oli kyseisenä iltana suorittamassa vartiovuoroa varuskunnan varastoalueella, joka on Rovaniemen lähellä. Tapaus sattui illalla ennen puolta yötä. Simo oli suorittamassa vartiolenkkiään, kun hän huomasi valoa tieltä, joka vie varastoluolaan, joka on kallion sisällä. Simo kuvasi esineestä lähtevää valoa kuin kaasuliekin sinertäväksi valoksi. Laite, joka vaikutti pyöreältä, siitä ei pystynyt näkemään ikkunoita tai muita yksityskohtia. Myös korkeuden arvoiminen oli vaikeaa, koska hän katsoi laitetta kallion päältä, joka on korkeammalla kuin tie. Laite oli vaikuttanut metallliselta, erikoisen sinistä valoa hohtavalta. Hän ensin luuli tiellä olevan auton, mutta kun hän pääsi näköetäisyydelle hän tajusi heti, että kysymyksessä onkin jotain muuta kuin ihmisten tekemää laite. Kohde oli pyöreä n. 3 - 4 m halkaisijaltaan oleva kohde, joka oli äänetön ja oli laskeutuneena kallion sisään johtavalla tiellä lähellä luolan ovia. Simo oli nyt n. 30 - 40 m:n päässä kohteesta kallionleikkauksen yläpuolella, jossa vartioreitti kulki.
Tässä vaiheessa Simo tajusi myös, että hänen vartiomieskaveri on kyseisen varaston sisällä vartiossa. Tämä tilanne huolestutti Simoa.
Tämän jälkeen Simo päätti toimia. Simo ampui konepistoolillaan viisi yksittäislaukausta kohti tiellä olevaa kohdetta. Tällöin esine lähti nopeasti liukumaan taaksepäin ja kiertäen kulman taakse näkymättömiin hiekkavallien taakse.
Kohde ei noussut suoraan ilmaan, vaan poistui matalla lentäen taakse ja sivulle näkökentästä pois.
Simo ei pystynyt kertomaan aikaa kuinka pitkään koko kohtaaminen kesti. Hänellä ei ole vieläkään tarkkaa käsitystä siitä miten kauan kohtaaminen kesti. Hän itse ei kuitenkaan uskonut, että kysymyksesä olisi ollut ns. "missing time" ilmiö, mutta ei voinut olla asiasta varma aiheutuneen järkytyksen takia.
Simo oli lähtenyt juoksemaan vartiotupaa kohti ampumisen jälkeen. Aseen hän hätääntyneenä pudotti ampumapaikalle.
Seurauksena kohtaamisesta oli se, että Simon jalkoihin ilmestyi "paiseita". Tästä Simo oli armeijan lääkärin hoidossa. Simo kertoo, että paiseista jäi pysyvät jäljet jalkoihin. Ne on nähtävissä tänäkin päivänä.
Simo kertoi myös lähistöllä asuneen radioamatöörin kertoneen poikkeuksellisista radiohäiriöistä tapahtuman aikoihin.
Hänen vartiomiseskaveri ei ollut luolassa tietoinen tapahtumasta, koska hän oli ainakin 100 m:n päässä luolan suulta tai ovista.
Simon mukaan armeija suoritti asiasta tutkimuksen. Tutkimuksen tuloksista ei ole Simolla tietoa.
Hänellä ei ole ollut aiempia vastaavia kokemuksia, eikä myöskään sen jälkeen mitään tapauksia, jotka liittyisivät tunnistamattomiin lentolaitteisiin.
Kokemus on ollut hyvin stressaava Simolle ja hän on hyvin haluton puhumaan asiasta, vaikka siitä on jo kulunut vuosikymmeniä. Lähes jokaisessa puhelinkeskustelussa olen joutunut suostuttelemaan Simoa kertomaan tapauksen yksityskohdista.
Heikki Kulju No. 20.
Jatkoa tapahtumaan ja sen selvittämiseen:
Sain nimimerkiltä "kiinnostunut" Rauno Meriön kaksi puhelinnumeroa, mutta en saanut vastausta soittoyrityksistäni huolimatta. Yritän uudelleen myöhemmin. Meriö oli tiettävästi 1974 päällikkönä Lapin Lennostossa Rovaniemellä.
Sain vastaussoiton Rauno Meriöltä 10.11-2015, joka on ollut Lapin Lennoston komentajana tuohon aikaan. Hän ei muistanut tai sanoi, että ei ollut tietoinen tälläisestä ufotapauksesta hänen aikanaan.
Tämä tekee tapahtuman entistäkin mystisemmäksi. Tältä osin asia jäi silleen.
Heikki Kulju Nro 20
Lisäinfoa tapauksesta:
Tapauksesta kiinnostunut henkilö, joka oli käynyt tutustumassa tapauksen Nro 91 tietoihin www.fufora.fi sivulla,
Hän oli kiinnostunut tapauksesta ja oma-aloitteisesti alkanut penkoa arkistoja löytääkseen jotain lisätietoa tapauksesta. Arkistoista ei ollut löytynyt mitään tapaukseen liittyvää aineistoa.
Sitten häntä onnisti. Hän oli löytänyt pienen artikkelin puolustusvoimien ufoja käsittelevästä kirjasta.
Tästä artikkelista selvisi sellainen seikka, että tapahtuma olisikin tapahtunut 1971 eikä 1974. Tapahtuma paikkana Pikku-Olkkavaaran armeijan varastoalue Rovaniemen lähellä. Luettuani artikkelin, vaikutti selvältä, että tässä on kysymys samasta tapauksesta. Tapauksesta on kerrottu lyhyesti kirjassa Puolustusvoimien ufohavainnot 1933-1979 (Atso Haapanen).
Tämä oli ratkaiseva tieto ja päätin, että soitan Simolle varmistaakseni tuon ajankohdan.
Simon numero oli pöydälläni varmaankin pari viikkoa, kunnes eräänä aamuna päätin soittaa Simolle.
Lisätietoa 16.11-2015:
Soitin Simolle juuri. Tilanne oli haastattelun kannalta hankala, sillä hän kertoi sairastavansa pitkälle levinnyttä syöpää ja oli juuri lähdössä sairaalaan. Odotti juuri ambulanssia.
Kaikesta huolimatta sain muutaman tärkeän asian varmennettua. Meillä on ollut virheellinen vuosiluku tapahtumalle. Oikea aika on elokuun 22 pv 1971 klo n.01.20.
Kysyin tutkijasta, joka oli suorittanut tapauksen tutkinnan, mutta hän ei enää muistanut hänen nimeä, joka oli tullut Tikkakoskelta tutkimaan tapausta. Hän kertoi, että Pikku-Olkkavaaran päällikkönä oli ollut henkilö, joka on radioamatööri, mutta ei muistanut nimeä.
Valitettavasti en voinut kysellä enempää johtuen hänen voimakkaista kivuista soittohetkellä. Arvokasta kuitenkin oli, että tästä huolimatta hän jaksoi vastata kyselyihini.
Jatkamme nyt tapauksen penkomista uusien päivänmäärien pohjalta.
Joka tapauksessa tapaus on nyt saanut ihan uuden ja mielenkiintoisen suunnan. Myös se seikka, että tapaus on ollut jo jollain tavoin tunnettu aiemmin, antaa aivan uuden ilmeen tälle ainutlaatuiselle tapaukselle.
Heikki Kulju Nro 20
Tapauksen uusi jatko 30-31 lokakuuta 2018:
Sain jälleen uuden vihjeen rovaniemeläiseltä taksiyrittäjältä, joka otti yhteyttä minuun ja kertoi tietävänsä kuka tuo radioamatööri on. Siis se henkilö, joka oli kertonut radiohäiriöstä, joka oli tapahtunut, kun hän oli pitänyt radioyhteyttä juuri ufotapauksen aikaan ja kirjoittanut lokikirjaan tapahtuma-ajan ylös.
Tämä henkilö ei tiennyt radioamatöörin nimeä, mutta tiesi missä hän asuu. Hän lupasi ilmoittaa minulle, kun nimi on selvillä.
Niipä sain puhelinsoiton 30.10 2108 ja hän kertoi radioamatöörin nimen ja puhelinnumeron,
Oli saanut myös luvan, että voin soittaa ja keskustella tapauksesta. Tapaus sai uuden mielenkiintoisen jatkon.
Puhelinhaastattelut 30 – 31 pv lokakuuta, 2018
Soitin henkilölle, joka oli ollut tuona aikana pitämässä radioamatööriyhteyttä ufoilmiön tapahtuessa kyseisellä alueella. Henkilö on nimeltään Heino Aho. (Antoi luvan käyttää omaa nimeä tapauksen yhteydessä) Tapahtuma-aikana hän oli sotilasarvoltaan ylivääpeli työskenteli alueella vastaaottokeskuken viestiupseerina (Pieni Olkkovaara) Hän oli ollut juuri pitämässä radioyhteyttä WB0AME asemaan Yhdysvalloissa, kun yllättäen kesken yhteyden klo 22:40 GMT -paikallista aikaa klo 00:40, vastaanotin meni yllättäen täysin mykäksi. Hän ensin epäili antennin irtoamista, mutta kaikki liittimet oli kiinni ja mitään näkyvää vikaa ei löytynyt laitteista. Kellonajassa on pieni eroavuus aiempaan ilmoitettuun aikaan, mutta nyt saatu uusi aika on tarkka, koska hän oli kirjoittanut ajan logikirjaan ja tehnyt siihen myös merkinnän ”UFO”. Tuohon aikaan logikirjan pitäminen jokaisesta radioyhteydestä oli pakollista. Aika täytyy olla hyvin tarkka, koska kysymyksessä oli viestiupseeri ja radioamatööri, jotka ovat tottuneet tälläisiin kirjaamisiin. Ne kuuluu jo toimenkuvaan. Yhteydet kirjataan ylös minuutilleen.
Tapaus eteni siten, että hieman tuon radioyhteyden katkeamisen jälkeen Simo ilmestyi Heino Ahon oven taakse hätääntyneenä ja hengästyneenä ilmoittaen mitä oli tapahtunut. Hän myös ilmoitti, että oli ampunut jotain kohdetta. Välittömästi Heino Aho ymmärsi, että jotain poikkeuksellista oli tapahtunut, kun kuuli, että vartiomies oli ampunut jotain. Ampuminen vartiopalveluksessa on erittäin merkittävä tapaus, joka aiheuttaa välittömiä toimenpiteitä. Hän puki vaatteet päälleen ja he lähtivät yhdessä tapahtumapaikalle. Varusmies oli kertonut Heinolle, että hän oli luullut kuorma-auton tulleen varastotunnelin suulle, mutta oli välittömästi käsittänyt, että kukaan ei ollut avannut alueelle olevaa porttia ja päästänyt ketään sisään kyseiseen aikaan. Vartiomies (Simo) oli kertonut, että käveltyään lähemmäksi valoa hän oli nähnyt tunnelin ovien edessä pyöreän kirkkaan esineen, joka oli suunnilleen tien levyinen halkaisijaltaan. Hän oli ensin osoittanut kohdetta taskulampulla, johon ufo oli reagoinut – Simon sanoin: ”esine topsahti”, kun taskulampun valo osui siihen.
(Kun kysyin tarkennusta ”topsahtamiseen”, hän arveli, että kysymyksessä olisi mahdollisesti ollut jonkinlainen ääni, joka lähti kohteesta. ) Tämän jälkeen hän oli ampunut konepistoolilla muutaman laukakuksen kohti alusta. Aiemman version mukaan viisi laukausta, mutta Heino Ahon mukaan paikalta oli löytynyt tutkimuksissa kaksi hylsyä. Alus oli hieman noussut ylemmäksi ja liikkui taaksepäin samalla kallistuen hieman sivulle ja poistuneen paikalta. Heinon mukaan vartiomies toimi ohjeiden mukaan, eli ampui luvattomasti alueelle tunkeutunutta kohdetta.
Muilta osin tapaus vastasi Simon kertomuksia.
Tärkeää oli saada armeijan kantahenkilökuntaan kuuluneen henkilö tarkennus ja vahvistus tapahtumista.
Heinon mukaan tapaus oli aikanaan tullut esille Rovaniemellä ja siitä oli useampi ihminen tietoisia. Tapaus oli vähällä päästä vaipumaan unoduksiin kokonaan. Heino Ahon mukaan tapausta koskevat tiedot oli poistettu mappista jossain vaiheessa Rovaniellä. Tässä tietojen poistamisessa oli kuitenkin vain Rovaniemellä olleet paperit. On ymmärrettävää, että dokumentit oli lähetetty eteenpäin armeijan organisaatiossa.
Tapaukseen liittyen Heino kertoi sattumuksesta, joka oli ilmennyt Tikkakoskella vuosia myöhemmin. Ilmesimmin jossain vaiheessa -80 luvulla.
Heillä (upseereilla) oli ollut jokin tilaisuus Tikkakoskella, jossa oli sotilashenkilökuntaa koolla. Heino Aho kertoi, että yllättäen hänen pöytään liittyi siviivaateissa oleva henkilö, joka näytti tuntevan Heino Ahon. Tämä mies oli alkanut kyselemään häneltä tästä tapauksesta. Heino ihmetteli henkilön tarkkoja tietoja tapauksesta. Hän oli ollut erityisen kiinnostunut tapauksen yksityskohdista ja kysellyt niistä Heinolta.
Täytyy huomata, että tämä Tikkakosken tapaus sattui paljon aiemmin, kun olin raportoinut tästä tapauksesta fufora.fi tietokannassa.
Mielenkiintoista olisi tietää kuka henkilö oli kysellyt tapauksesta kantahenkilökunnan tilaisuudessa. Syntyy epäilys, että onko armeijalla henkilöitä, jotka seuraavat ufoilmiöitä vai oliko jokin muu instanssi asialla, jolla oli pääsy kantahenkilökunnan tilaisuuteen. (Tai ylipäätään tietoa tästä tapauksesta tai Heino Ahon osuudesta siinä.) Tapaus ei ole ollut esillä julkisuudessa ennenkuin esittelin sen SUT ry:n tietokannassa. Kuka on tiennyt tapauksesta ja Heino Ahon osuudesta siinä ja päässyt kyselemään siitä kantahenkilökunnan tilaisuudessa. Kyselijä oli ollut siviiliasussa.
Näin tapaus Nro 91 on saanut erittäin vahvaa uutta näyttöä ja tietoa tästä hyvin merkittävästä tapauksesta.
Päähenkilöinä on ollut kaksi armeijan ammattilaista, jotka molemmat kertoivat yhtenevästi tapahtumasta. Tapaus nousee yhdeksi merkittävämmäksi ja todistusvoimaisimmaksi ufotapaukseksi Suomessa.
Heikki Kulju Nro 20, tutkijapäällikkö / puh. joht.
Kellonaika:
00:30Päivämäärä:
23.8.1971Päivämäärän tarkennus:
Hieman puolen yön jälkeen, elokuu 1971Oma arvio kestosta:
pari minuuttia - arvio
Havaintopaikka
Havaintopaikka:
Rovaniemi, Pikku Olkkavaaran armeijan varastoalueKylä tai kaupunginosa:
Pikku OlkkavaaraKunta tai kaupunki:
Rovaniemi
Ilmansuunta, jossa kohde näkyi
- (Havainnontekijä ei ole ilmoittanut tietoja.)
Kulma, jossa kohde näkyi
- (Havainnontekijä ei ole ilmoittanut tietoja.)
Koko- ja etäisyysarviot
Säätila havaintohetkellä
Tuulentyyppi:
puuskainenPilvisyys:
kirkasSateen tyyppi:
vesisade
Meteorologiset ilmiöt
Astronomiset ilmiöt
- (Havainnontekijä ei ole ilmoittanut tietoja.)
Havainnonteon yksityiskohtia
Havaintoa täydentävät tiedot
Kohteen ulkonäkö
Kohteen muoto:
pyöreäKohteen ääriviivat:
selkeätKohteen väri:
yksivärinenKuvaile väri:
kaasuliekin sininen, aluksen pinnan väriä oli hankala nähdä pimeyden takia ja erikoisen valon takia, joka kohteesta näky
Kohteen liikkuminen
Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella:
eiKuvaile liike:
oli maassa ennenkuin lensi poisPysähtyikö kohde:
kylläKuvaile pysähtyminen:
Leijui hieman tien pinnan yläpuolellaNäyttikö kohde tai osa siitä pyörivän:
eiMiten kohde katosi näkyvistä:
Kun alusta ammuttiin konepistoolilla, alus lähti takasuuntaan tasaisella nopeudella ja katosi näkyvistä.
Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset
Loistiko kohde valoa:
kylläKuvaile loistaminen:
kaasuliekin sininenValaisiko kohde ympäristöä:
eiOliko kohteessa erillisiä valoja:
eiKuuluiko kohteesta ääntä:
eiKuvaile äänet:
äänetönTuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta:
eiTuntuiko hajua:
eiEsiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä:
kylläKuvaile häiriöt:
radioamatöörin laitteissa häiriöitäOliko kohteella vaikutusta eläimiin:
eiAiheuttiko kohde pelkoa:
kylläKuvaile pelkoa:
täysin ennen kokematon tilanne, joka tuntui uhkaavaltaAiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia:
kylläKuvaile psyykkiset vaikutukset:
Pelkotiloja ja epämiellyttäviä muistoja tapahtuneesta, jotka jatkuivat koko elämän ajanJättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen:
eiJättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon:
kylläKuvaile maastoon jääneitä merkkejä:
vieläkin näkyvissä olevia paiseita tai jälkiä jaloissa. Kuin säteilystä aiheutuneita. Luotien jäljet löytyi maastosta.
Muita tietoja
Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi:
Aiheutti elinikäisen järkytyksen, joka oli ilmoittajan mukaan mielessä päivittäin vielä vuosikymmenien jälkeen.Mihin ilmoitettu:
Armeijan henkilöt suorittivat kuulustelut ja tapauksen kirjauksen, tutkija Tikkkoskelta tulivat tutkimaan tapausta.Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä:
Armeija tutki asianPäivämäärä ja paikka:
10.06.2009
Tutkijakommentit
Heikki Kulju Nro. 20 , Pikku Olkkavaaran tapaus elokuussa 1971 (Rovaniemi)
Sain nimimerkiltä "kiinnostunut" Rauno Meriön kaksi puhelinnumeroa, mutta en saanut vastausta soittoyrityksistäni huolimatta. Yritän uudelleen myöhemmin.
Heikki Kulju Nro 20
Sain vastaussoiton Rauno Meriöltä 10.11-15, joka on ollut Lapin Lennoston komentajana tuohon aikaan. Hän ei muistanut tai sanoi, että ei ollut tietoinen tälläisestä tapahtumasta.
Tämä tekee tapahtuman entistäkin mystisemmäksi.
Lisäselvityksenä on ilmennyt, Meriö on tullut Rovaniemelle 1973, ja hän ei ole ollut päällikkönä tapauksen aikana vuonna 1971. (Lisäys tehty 9.5.2021) Haastattelin Rauno Meriöä Zoom palvelun kautta kahteen otteeseen toukokuussa 2021. Hän vahvisti, että ei ollut tietoinen tapahtumasta.Oli tullut Rovaniemelle vasta pari vuotta myöhemmin.
Heikki Kulju Nro 20
Lisätietoa 16.11-15:
Soitin "Simolle" juuri. Tilanne oli haastattelun kannalta hankala, sillä hän sairasti pitkälle levinnyttä syöpää ja oli juuri odottamassa ambulanssia ja lähdössä sairaalaan. Kaikesta huolimatta sain muutaman tärkeän asian varmennettua. Meillä on ollut virheellinen vuosiluku tapahtumalle. Oikea aika on elokuun 22 pv 1971 klo 01.20. Soitin varmistaakseni tämän, koska sain arvokkaan vinkin henkilöltä, joka on suorittanut arvokasta tutkijatyötä tämän tapauksen tiimoilta.
Kuulin häneltä tapauksesta, joka oli tapahtunut Pikku-Olkkavaaran vartiomiehelle tuona aikana. Aloin epäillä, että kysymyksessä voi olla sama tapaus ja näinhän se oli.
Tapauksesta on jopa lyhyesti kerrottu kirjassa Puolustusvoimien ufohavainnot 1933-1979 (Atso Haapanen).
Hän ei enää muistanut tutkijan nimeä, joka Tikkakoskelta oli tullut tutkimaan tapausta. Hän kertoi, että Pikku-Olkkavaaran päällikkönä oli ollut henkilö, joka oli radioamatööri, mutta ei muistanut nimeä.
Valitettavasti en voinut kysellä enempää johtuen hänen kivuistaan soittohetkellä. Arvokasta kuitenkin oli, että tästä huolimatta hän jaksoi vastata kyselyihini.
Jatkamme nyt tapauksen penkomista uusien päivänmäärien pohjalta. Joka tapauksessa tapaus on nyt saanut ihan uuden ja mielenkiintoisen suunnan. Myös se seikka, että tapaus on ollut jo jollain tavoin tunnettu aiemmin, antaa aivan uuden ilmeen tälle ainutlaatuiselle tapaukselle.
Heikki Kulju Nro 20
Lisäinfoa alueen ufoaktiviteetista 09.03.2021
Tämä ei suoranaisesti liity tähän tapaukseen, koska ilmoittaja ei ole kirjannut tapahtuma-aikaa muistiin, mutta tapaus kertoo alueen aktiivisuudesta.
Heikki Antikainen Rovaniemeltä (antoi luvan käyttää nimeään) oli ollut Olkkajärven jäällä ja nähneensä erittäin kirkkaan kohteen, joka oli järven vastakkaisella puolella. Hän epäili, että on ollut vuosi 1971. Hän arvioi näkemänsä kohteen kooksi 10-20 m - kohde oli litteä ja pitkänomainen. Alus oli ensi liikkunut hyvin hitaasti metsän päällä n. puolen kilometrin matkan. Sitten se nousi 45 asteen kulmassa ja nopeus nousi valtavaksi. Alus kulki taivaanrannan läpi yhdessä sekunnissa ja katosi avaruuteen.
Tapahtuma-aikana ei ollut lentotoimintaa alueella. Hän oli varmistanut asian tutkalla työskentelevältä sukulaiseltaan.
Tapahtuma aika oli ollut iltahämärä.
Tapahtumapaikka on n. 3 km varastoalueesta.
Alueella on siis ollut ns. ufoaktiviteettia.
Ajallisesti tämä havainto ei osu samaan aikaan tapahtuneeksi kuin tämä päähavainto.
Heikki Kulju Nro 20
LISÄYS:
Tapauksen todistusaineisto kuvat: 4 sivua liitteitä armeijan dokumentoinnista:
Lisätiedot vastaanotettu 9.5.2021
Jarmo Ikonen kirjoittaa:
"Aloitin käymällä läpi Lapin Kansan mikrofilmi-arkistoa vuosilta 1969-1972 jotta selviäisi oliko siihen aikaan muita vastaavia havaintoja julkisuudessa sekä oliko tuon elokuun 1971 aikana tapahtunut mitään erityistä mikä olisi näkynyt lehdistössä. Siellä olikin aika mielenkiintoisia tapauksia ja niitä oli yllättävän paljon ja lehdistö näytti raportoivan niistä aika avoimesti. Tämä oli positiivinen yllätys. Pettymykseksi en löytänyt mitään tuohon tapaus #91 liittyvää viikkoa ennen tai jälkeen tuon 22.8.1971."
Jarmo onnistui löytämään neljä sivua armeijan kirjauksia tästä tapauksesta. Nämä dokumentit vahvistavat ne asiat, joista olen näillä sivuilla kertonut.
Asiakirjat on liitetty havaintoilmoitukseen, jotka löytyvät sivun yläosasta, kohdasta: "KUVA 1" jne
Tehdyt dokumettilöydöt ovat erittäin merkityksellisiä ja vahvistavat tapauksien aitouden.
Mielenkiintoinen on myös tieto, että mahdollista radioaktiivisuutta oli tutkittu tapahtuma-alueella. Ufoa ampunut henkilö kertoi aikoinaan haastattelussa, että hän oli saanut jonkilaisen sätelyvaurion tyyppisen vamman jalkoihin. Hän kertoi jäljistä, jotka olivat jääneet jalkoihin, ja olivat siellä loppuelämän.
Toinen merkittävä seikka, joka ilmeni lähetettyjen raporttien kirjauksissa oli se, että vieläkään kaikkia tähän tapaukseen liittyviä dokumenttejä ei päästetty julkisuuteen.Jostain syystä niitä ei haluttu vieläkään antaa julkisuuteen. Nyt kuitenkin tiedämme, että dokumentteja on olemassa, ja tapausta on armeijan toimesta tutkittu.
Kysymys kuuluukin, miksi kaikkia asiaan liittyviä asiakirjoja ei voitu paljastaa, koska jo näistä uusista sivuista selviää, että kysymyksessä on ollut ns. ufoilmiö. Mikä seikka on ollut niin merkityksellinen, että kaikkia asiaan liittyviä asiakirjoja ei luovutettu?
Nämä uudet dokumentit nostavat tämän tapauksen saatujen todisteiden ansiosta erääksi merkittävimmäksi ufotapaukseksi Suomessa kautta aikojen, ehkä jopa kaikkein aikojen merkittävämmäksi tapaukseksi.
Huomioitavaa tässä tapauksessa on se, että henkilöt ovat olleet armeijan ammattilaisia. Luonnollisesti tuolloin varsmiespalvelua suorittanut vartiomies ei ollut ns. ammattilainen, mutta hänkin oli myöhemmin "armeijan ammattilainen", joka työskenteli armeijan palveluksessa loppuelämän ajan. Uudet todisteena olevat tapaus kuvaukset ovat armeijan ammattilaisten laatimia.
Erityskiitokset ansaitsee Jarmo Ikonen, joka sitkeällä työllä onnistui löytämään ja saamaan kyseiset asiakirjat käyttöömme.
Heikki Kulju Nro 20
Kommenttiosioon on tullut viestejä, jossa tapausta joku pitää pallosalamana. Tässä kohtaa pyytäisin ko. henkilöä tutustumaan ensi pallosalamailmiöihin, ja siihen mitä niistä tiedetään.
Toiseksi kehoittaisin ensin lukemaan tapauksen 91 selostukset ja sitten miettimään miten pallosalama sopii annettuihin tietoihin tai armeijan raporttiin tapauksesta. Tutkitaanko pallosalamoja säteilymittärilla jne. Aiheuttaako pallosalama elinikäiset jäljen jalkoihin, vaikka ei olla välittömässä läheisyydessä nähdyn kohteen kanssa. Aiheuttaako pallosalama radiolaitteiden toimintahäiriön.Voiko pallosalama olla 3-4 m halkaisijaltaan? Huom. Radiolaitteet eivät olleet välittömässä läheisyydessä ilmiön kanssa. Onko Rovaniemellä tuolloin todettu ilmenneen ukkosta tai pallosalamointia? Nämähän löytyy säätiedoista.
Ukonilmaa ei ole taportoitu olleet tapahtumahetkellä. Onko pallosalama nähty reagoivan, jos sitä on valotettu taskulampulla, kuten tässä on käynyt? Ehdotan pallosalaman kannattajalle sitä, että perehtyy edes hieman tapauksen kuvaukseen, eikä pyri "dissaamaan" eli vähättelemään tapausta tahallisesti ilman mitään perusteluja.
Armeijan viralliset asiakirjat tapauksesta tekevät tästä tapauksesta ainutaatuisen. Sellaisia en tiedä ainostakaan toisesta tapauksesta.
On ehdotettu, että Raahen tapaus nro 85 tai Pyyvaaran "peltipata" tapaukset olisivat vielä todistusvoimaisempia kuin tapaus 91. Kummankin tutkimustiedot ovat hyvin vajavaisia. Molemmat tapaukset ovat kuitenkin hyvin mielenkiintoisia, mutta eivät nouse mitenkään armeijan sotilasalueella tapahtuneen tapauksen 91 lähellekään todistusarvoltaan. Tässä on kaksi sotilashenkilöä todistajina ja viralliset dokumentit armeijalta. "Peltipata" ja Pyyvaaran tapaukset voivat olla mielenkiintoisempia katsottuna maallikon kannalta. Ufotutkijan on kuitenkin asetettava pääpaino todistusaineiston vahvuuteen ja silminäkijöiden ilmoittamiin tietoihin. Molemmissa hyvin mielenkiintoiset kuvaukset tapaukista. Voidaan sijoittaa ns. vahvoihin tapauksiin.
Heikki Kulju Nro 20
Nimimerkki "Paku" väittää kommettiosion sivulla 12, että "Simon" on ilmoittanut kohteen kooksi 1.5 m.
Jos Paku lukee nyt tapauskuvauksen, niin siellä kerrotaan kahdessa eri kohdassa esineen kooksi 3-4 m.
Kun olen haastatellut "Simoa" useaan kertaan, hän myös kertoi kohteen olleen "tien levyinen".
Useassa henkilökohtaisessa haastattelussa hän ei milloinkaan ilmoittanut aluksen kokoa minulle 1,5 m, vaan arvioi sen olevan 3-4 m tai joissain haastatteluissa "tien leveyden" kokoiseksi.Tarkoittaen tietä, joka menee kallioluolaan. Tie, jonka yäpuolella kohde leijui.Luolaan ei mene kottikärry polkua, vaan tie, jota pitkin voidaan ajaa isoilla kuorma-autoilla varastotunneliin. Myös Aho kertoi, että kuvauksen mukaan alus oli samaa luokkaa kuin varastotunneliin menevä tie. Korkeuden määrittelyä oli vaikea tehdä, kun hän katsoi alusta muutaman metrin korkeammalta.Hän kertoikin minulle, että ei osaa arvioida aluksen korkeutta. Lisäksi alus oli kirkas, joka vaikeutti arviointia.
Armeijan raportin sivulla neljä on kooksi kirjattu 1,5 m, johtunee siitä, että ilmoittaja on ollut hyvin järkyttynyt tapauksesta ja ei ole ajatellut asiaa tarkemmin.Olen ilmoittanut aluksen kooksi yllä olevissa kuvauksissa pariin kertaan 3-4 m. Nämä on kirjoitettu "Simon" haastattelun jälkeen.
Olen 100 % varma hänen minulle ilmoittamasta koosta. Asiasta oli puhetta useaan kertaan. On myös ymmärrettävä se seikka, että asiat ovat tapahtuneet nopeasti. Tarkan koon määritys on tunnetusti vaikeaa. Tämä ei ole kuitenkaan tämän tapauksen kynnyskysymys. Tapaus on todettu nyt virallisesti tapahtuneeksi ja siitä on armeijan asiakirjat. Vastaavia dokumentteja ei ole olemassa ainostakaan toisesta suomalaisesta tapauksesta. Tässä vaiheessa voitaneen myös todeta, että tiettävästi ainoatakaan suomalaista ufotapausta ei ole tutkittu näin pitkään ja perusteellisesti.
Heikki Kulju Nro 20
Lisäyksenä edelliseen, sama henkilö pyrkii lähettemään kommenttiosastoon vähätteleviä viestejä nähdyn esineen koosta. Tälläiset eri nimimerkeilleä lähetetyt kommentit menee suoraan roskikseen. Ei ole vaikea arvata kuka on näiden takana.
Olen haastatellut lentosotamiestä kuin ylivääpeliä useaan kertaan, ja molemmat ovat esineen koosta samaa mieltä. Kumpikaan ei ole esittänyt 1 m:n kokoa. Armeijan raportissa on tälläinen tieto. Tämä on tullut sinne joko tahallisesti tai vain yksinkertaisesti kuulustelussa tulleen väärinkäsityksen takia.
Myös tilanteen aiheuttama jännitystila on voinut hyvin aiheuttaa tuon sekaannuksen.
Tietämättä aiemmasta 1 m:n kokoilmoituksesta, josta vasta kuulimmee hiljakkoin, kukaan ei ole maininnut useissa yhteyden otoissani sellaisesta koosta.
Koska olen henkilökohtaisesti haastatellut lentosotamiestä useaan kertaan, tiedän mistä puhun. Nimimerkillä ei ole muuta arviota kuin sotilasraportin maininta asiasta. Tässä uskon lentosotamiestä kuin myös ylivääpeliä, joka ovat parhaat todistajat asiassa.
Loppujen lopuksi tällä asialla ei ole loppuviimeksi isoa merkitystä. Jokainen ufotutkija tietää, että koon määrittely on vaikeaa. Tässä on parhain vertaus mitä lentosotamies ilmoitti minulle, että kohde oli "tien levyinen". Jokainen ufotutkimusta tehnyt käsittää, että tunneliin, jonne ajetaan rekalla ja kuorma-autoilla, ei ole 1 m:n levyinen. Väittely laitteen koosta päättyy tähän. Aiheeseen liittymättömät ja vähättelevät viestit poistetaan kommenteista. Jos tulee aitoa oikeaa tutkimustietoa joltain, sellaiset luonnollisesti hyväksytään.
Heikki Kulju Nro 20 28.8.2021
HUOM. HUOM.
PDF-tiedosto liitetty 23.08.2021 on liitetty tietokantaan. Linkki löytyy tämän sivun yläosasta, hieman kuva-linkkien alapuolelta. Näet Pikku-Olkkavaarasta useita kuvia ja karttoja.
Heikki Kulju Nro 20
4.9.2021 vahvistus Rauno Meriöltä:
Vastaaotin Rauno Meriön sähköpostin koskien Roaniemen Pikku-Olkkavaaran tapausta:
Terve Heikki!
Palaan vielä tuohon tapaukseen Rovaniemellä eli vartiomiehen ampumiin laukauksiin. Olin ollut HämLston (nyk. LapLsto) komentajana vajaan viikon. Tapausta todella tutkittiin ja miehen kertomaa uskottiin. Asia jäi arvoitukseksi.
Tuossa raportissa mainittu Antti Paloheimo on kuollut Oulunsalossa muutama vuosi sitten. Muuten on sanottava, että Rovaniemellä värvätyt vartiomiehet olivat erinomaisia työssään ja vartiokoulutus varusmiehillekin oli hyvä. Ainoa pula oli miesten vähyys - kuten niin monessa paikassa. Asiakirjojen tahalliseen hävittämiseen ei ole ollut mitään aihetta eikä sellaista tehty minun aikanani missään vaiheessa. En kuitenkaan usko, että tapauksesta löytyy lisää tutkimusasiakirjoja - en ainakaan muista.
Tämä täydennyksenä näin kesäkiireitten jälkeen
Voi hyvin, sienekästä ja puolukkaista syksyä
Rauno Meriö
Lisäys 20.12.2022
Kuunneltuani uudelleen nauhoituksen, jonka tein Heino Ahon puhelinhaastattelusta. Tämän perusteella pari pikku lisäystä.
Heino Aho mainitsi, että hänen radiolaitteet toimi normaalisti, kun hän oli palannut takaisin kotiinsa n. klo 03.00 kieppeillä.
Toinen seikka koski vartiomiestä. Aho muisteli, että vartiomies oli järkyttynyt tapauksesta niin voimakkaasti, että hän ei sen jälkeen pystynyt enää vartiotoimintaan. Tämä selittää, miksi hänelle tapauksesta puhuminen oli hyvin vaikeaa.
Heikki Kulju Nro 20
Lisätieto 16.10.2023
Henkilö Keski-Pohjanmaalta otti yhteyttä. Hän kertoi, että toimiessaan Rovaniemellä varuskunnan fysioterapeuttina oli hoitanut "Simoa" useaan otteeseen. Simo ei ollut milloinkaan kertonut hänelle mistä jalkoihin ja muuallekin kehoon ilmestyneet jäljet olivat tulleet ja mikä ne oli aiheuttanut.
Fysioterapeutti kertoi, että vasta kuultuaan tapauksesta hän oli käsittänyt tapauksien yhteyden henkilöön ja ennen kaikkea sitä, että hoidettavian vaivoja olisi voitu hoitaa toisella tavalla, jos hän (Simo)olisi kertonut niiden aiheutuneen säteilystä. Fysioterapeutti kertoi Simon olleen hyvin vähäpuheinen henkilö.
Näin saatiin jälleen pieni lisätieto tähän merkilliseen tapahtumaan.
Heikki Kulju Nro 20
Havaintoa koskevat muut kommentit (133 kpl)
Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Myös asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.
Nimimerkin maksimipituus. 40 merkkiä.
Kommentin maksimipituus: 200 merkkiä
Nykyiset kommentit (sivu 13)
Roo'e
Viitaten asiaan liittyviin kommentteihini sivut 6,7,8 : Pisteet Rauno Meriölle rehellisyydestä.
04.09.2021 16:36:58
Kandidaatti
Iso-Olkkavaaran maanjäristyksestä. Lapin kansan sivuilla oli karttamerkintä nelostien kohdalle. Kuitenkin eilisiltana tuoreeltaan merkintä oli vaaran itä-alueelle. Koordinaatit: 66.544 25.973
07.11.2021 14:24:29
Proffa
Todella mielenkiintoinen ja merkittävä tapaus. Sitkeästi jaksettu kaivaa tietoa aiheesta, kiitos ja hatunnosto siitä kaikille asiaan osallistujille!
15.03.2022 10:59:11
Iridium
Vielä tuosta pyyvaaran peltipadasta, joka kiinnostaa edelleen näin maallikkona, painoarvoa tälle löytyy, mm. Usean ihmisen silminnäkijä havaintoja.
15.11.2022 16:31:11
Iridium
Sanottiinko jossain ettei ole yhteystietoja. Se ei pidä paikkaansa, olen nimittäin tänään keskustellut yhden silminnäkijän kanssa. Yhteystiedot on. Siitä oli tehty myös lehtijuttua 1967
15.11.2022 16:33:49
Iridium
Suomussalmi lehdessä. Aikaa kulunut n. 55 vuotta mutta kertomus pitää yhä.
15.11.2022 16:42:05
Heikki Kulju Nro 20
Huomauttasin, että "peltipata" juttu ei kuulu tähän eli 91 tapaukseen. Jos on kommentteja, niin ne täytyy liittyä tähän tapaukseen.
16.11.2022 10:07:43
kuhiks
Liitteessä vartiokirjasta kertoo Simo (tai Pelkonen), että kiekon läpimitta 1.5m. Eikö tämä hänen tuolloin tekemä arvio ole uskottavampi kuin myöhemmin tapausta läpikäydessä tehty arvio?
06.11.2023 20:18:21
kuhiks
Muita: Liitteissä tietoja, joita ei mainita tekstis. Esim Pelkonen kuvailee kiekon vaaleanpunaista valoa hohtavaksi, ja että taskulampun osoitus aiheutti vaal.sinisen lieskan kiekon alta
06.11.2023 20:23:17
Mene sivulle: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Sivun alkuun